Instagram

Sunday, June 7, 2009

Gabai Oh Gabai

arinih plan yg telah dirancang bersama The PlasterS dilancarkan..plan ape??PICNIC DI SUNGAI GABAI..

arina n ma'a xdpt ikot sbb ade komitmen masing2..tp xkan ar trus cancel plan an..jadi pergilah daku bersama diva divana si anisah shamad ng wak japar si nadiah azahar..menaiki kembara maroon atok nadiah..kami menuju ke gabai..borak2 ng atoknya yg juga bekas sjn TUDM dan tenaga pengajar di jabatan pertanian,ternyata atok memang sporting.lepas kenalkan diri ng atok,ktrg borak,mcm2 atok tanye kt ak ng nisah..

ak xpaham bile atok panggil ak AQILAH..dah jauh beza betul alahai zalikha dgn aqilah..atok atok....punye la susa nk panggil n ingat name ak,atok pon ngesyorkan,"atok panggil awk zack lah senang..susa nk ingt la.."ak yg sedang menelan ais lemon tea hampir tersdak dgr perkataan ZACK tuh..alahai...maskulin sgt name tuh tok!=.="
lalu ak kate kat atok,"xnak ar tok,panggil ika dah la..zack seperti lelaki.."atok menepis,"zack tuh nmpak kuat sket..sebut pon senang,ika tuh kawan nadiah lagi 1 tuh."[he talks about siti zulaikha,membe skola ak yg da pndah.]hm..ye lah tok...nadiah ng nisah gelak2..xpe la..zack pon zack ar..yg penting ak bleh mandi kat gabai..hahahha

sesampainya di gabai,kete byk mcm kota sarang semut sedang berpesta,dah masuk seksa giler,nk kuar pon satu bala..atok die anta kat depan gerbang je,salam2 dan babai atok..!pelbagai pesanan diberi termasuk kes2 kematian 4 org pelancong,2 drpdnya pelancong asing dr luar negara,mati jatuh dari batu,air terjun di gabai tersebut..aiseh,baru pk nk wat abselling..ghhahaha..glaba betul



kuarkan brg dr kete,atok wat havoc lak,nad bru nk bukak blakang kete atok pegi jalan lak..aiseh,xsaba nk blah ke tok??jgn teruja sgt eh=|..setelah amek brg,ak terlintas seraya bertanya,"weh sape bawak tikar?"nadiah menjawab,"ak ingt nk bawak tp xbawak plak."nisah,"ko xsuoh pon."hahaha..padan muke kami,merempat la berpicnik tanpa tikar..masuk ke kawasan gabai tmpat pack giller mmg susa nk cari tmpt lepak..last2 nad suggest letak brg kat bangku rehat tepi tandas dan bwk beg plastik berisi brg berharga[handphone,camera,MAKANAN,MINUMAN] ke tmpt yg ktrg nk mandi yakni berdekatan bangat dgn batu air terjun gabai tuh..ktrg letak beg atas 1 batu kering kat situ,berendam jap lalu makan..pas makan ak lepak kat batu air terjun tuh,tapi ke tepi sket,bhgian yg xde air turun..



nak naik ke batu tuh satu cabaran yg hebat,batu licin mcm muka madonna,payah giler nk naik..akhirnya ak berjaya..lalu nadiah pon mula la merakamkan aksi2 menarik si diva divana yg suke bergambar tuh dan ak sendiri yg menjadi tugu negara sorg2 kat ats batu tuh..lalu nad kasik camera kt nisah,die naik lak menyertai ak menjadi tugu peringatan lak di situ..lalu ak secara tetibe berkeinginan utk naik lebih tinggi..sebenanye xtinggi mane ar..cuma nk naik uh...mencabar betol..akhirnya ak berjaya naik dlm cubaan pertama..nadiah lak ttbe tergelincir dan meluncur dgn riaknya ke bawah..ahaha..sian..2 3 kali cuba akhirnya smpai lah kami ke atas sket ar..lalu keje lebih mencabar ak ajak nad meluncur sesama..haha...bes..

SUDDENLY,ade sorg budak pompuan dtg kat ak dan...[tiada kesesuaian untuk bercerita]

hahaha...bengong...ak memalukan diri sendiri je ar..hahaha...sian nisah ng nad xdpt mndi sbb ak..dan 2 makhluk asing yg menyaksikan kejadian ak memandang2 dgn gaya tak buleh blah..haih melampau..namun,tme kasih adik dan kakaknya kerana telah menyedarkan ak ttg 'itu'...haha..

pas salin baju,ak kuar ke tmpt beg dgn bertuala di kepala sbb tudung tetinggal dlm beg..masuk toilet balik,penuh mcm pasaraya tesco..ak lepak kat luar dulu,nad ng nisah pon naik dr sungai utk salin baju..tp ktrg makan dlu sbb toilet penuh dan perut masing2 dah menyanyikan lagu keroncong utk ana..lalu ktrg pon makan,tanpa disedari 2 makhluk tersebut tgh pndg ke arah ktrg yg sedang makan dgn gaya prey predator..dorg nk balik dah alhamdulillah..haha..saat terpandang mereka,ak berdoa."YA ALLAH,janganlah Kau pertemukan ak dgn mereka2 tuh lagi."

packing barang,ktrg pon pulang..kuar dr gerbang,ak sempat bergambar..meneruskan perjalanan kerana sesak di hadapan atas arahan atok..ak terserempak ng Hakim Idola Kecil,yakni sedara nadiah..borak2 jap ak pon bergambar la ng IDOLA KAKNGAH tuh..hhahaha..dengan pantas ak mms gmbar tuh kat angah ng alang..haha menyentap je mereka..!



nmpk kembara atok ktrg trus berlari kayak anak2 kecil..hahaha...menyerbu kete atok dan,"hai assalamualaikum atok!!"ttbe ku sedar,3 kete depan dan 1 kete blakang kembara atok seolah2 menyebabkan ktrg xleh nk kuar selain REVERSE smpai umah org seblah kanan tuh..kete blakang dah lepas azab..kembara atok lak jadi hal almaklumla kete besa jln sempit..tgh2 nk reverse ade 1 kete nih ape punye manusia,mentang2 bawak lancer..ekleh bawak lancer mandi kat gabai ape klas?dah tuh wat gaya blagak lak tuh..hon sana sini mcm la papa die ade share dlm pembnaan jln sempit tuh..pas nmpk je umah org tuh ktrg trus havoc kat pemilik lancer dgn gaya tersendiri smpai la kembara atok lepas bala dr peng'reverse'an tersebut..kami bersorak riang sambil menendang lancer dalam hati..hahaha

pas anta nisah balik..nadiah ajak ak lepak kampung die kat langat,dekat je ng gabai..dok umah die mmg best tp byk KUCING =.="pas solat ktrg siap2 nk kuar makan kt restoran seblah tuh je..jalan kaki pon bleh..ajak la si Nurul sahabat nadiah yg dah menjadi sahabat ak jugak..tgh2 lepak di bilik smbil borak2 masuklah atok,ttbe die cter pasal kisah die sakit dulu..kat bilik blakang tuh die nmpk lembaga lepak kat tgkap bilik,lengkap berpakaian,berniqab,dan tubuhnya sebesar pisang tandan je..lalu atok xselesa diperhatikan seraya menegur,"cik puan,cik puan nih sape?ramai ke kerabat cik puan di sini?harap cik puan tak mengganggu."cik pun tuh menjawab,"saya dtg tgk2 je.."ternyata pas berubat 'cik puan' tuh rupanya mengikut atok drpd mane tah,atok pegi tmpt tuh utk camping kot..ke mancing tah..then lembaga tuh mengikut..

haha..dengar cite atok ak rse bulu meremang je ar..pastuh atok kate ade tahlil blakang umah..kenduri kendara..pas kunci sume pintu ktrg pegi umah nurul,jmpe qistina ank buah nurul yg comel..dan kami menuju ke cc jap dan pegi makan..makan2 jmpe lah aiman,dak skolah ak kelas proaktif yakni membe nadiah sekampung tp xbpe rapat sbb si aiman nih nakal sgt kot..

haha..pulang sje atok dah sedia ng nenek..dorg ajak ak tido je..ak da jnji ng ma nk balik..so ak nk balik lah..nenek pon kate,"alahai,syg nye singgah kejap je..kalian dah makan??"dgn dialek mendaling yg pekat..ak senyum je..lalu nenek menawarkan utk hantar ak,jam menunjukkan kul 11 mlm..atok pon nk ikot,ber4 dlm kete nenek pon bertanya,"nih sapo namo kawan nih na?"atok dgn pantas menjawab,"zack..panggil die zack.."adus..tok..bukan dah terlelap ke td???hhaha..

smpai kat umah ak cecepat amek kad kahwin along n menjemput nenek ng atok serta kuarge dtg kawen along nt..nenek berkata,"tme kasih syg yo dtg umah nenek,nt dtg lg..nenek msti dtg sini lg ng atok.."huhu bestnye!!sekaligus ak rse mcm dorg nenek dan atok ak sendiri memandangkan dah lama status ak sbg CUCU YATIM PIATU..

balik dan tido.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...