Instagram

Wednesday, June 17, 2009

Yakjuj dan Makjuj.

  • Cerita Yakjuj dan Makjuj dicatatkan Al-Quran menerusi Surah Al-Kahfi , ayat ke 92 hinga 98 dan Surah Al-Anbiyaa' ayat ke 96 dan 97. Kewujudannya turut dipercayai Kristian dan Yahudi.
  • Yakjuj dan Makjuj yang berasal dari keturunan anak Nabi Nuh as, Yafis kini dikurung Zulkarnain di suatu lokasi rahsia dunia dan tembok pusat tahanan itu akan runtuh apabila hampir kiamat. Peristiwa itu menjadi satu daripada sepuluh tanda besar Kiamat.
  • Yakjuj dan Makjuj muncul selepasa Dajjal dibunuh Nabi Isa as dan melakukan kerosakan besar di bumi sehingga tiada sesiapa yang mampu menewaskan mereka. Nabi Isa kemudian memerintahkan manusia beriman berlindung di pergunungan bagi mengelak menjadi mangsa Yakjuj dan Makjuj.
  • Baginda kemudian berdoa dan Allah SWT mengutuskan ulat yang menyerang belakang badan Yakjuj dan Makjuj sehingga semua mereka mati. Selepas mayat Yakjuj dan Makjuj, Allah mengutuskan burung besar untuk membersihkan mayat itu dari bumi.
  • Selain bangsa Khazar, teori lain mengenai asal keturunan Yakjuj dan Makjuj ialah bangsa Tartar dan Mongul, Goth, satu daripada puak Yahudi yang hilang, dan Rusia.

sumber : info Berita Harian

2 comments:

mujahid azmi said...

salam...

ika dh baca buku yakjuj makjuj terbitan PTS???

Nurzalikha binti Othman said...

da penah bace intro die..
nk beli ari tuh tp xbwk duit byk lak mse book fair..
so xbeli la..
ade ke???
meh sini nk pinjam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...