Instagram

Monday, June 27, 2011

Bukan Extraordinary, Tapi Typical. The Typical Extraordinary.

Bukan jk~ bukan jua sentap. Cuma aku masih tak paham tang mana hebatnya menda alah tu.


******

It depends on what does the smoke functions to them as well. For a critical thinker I dont think I can look for ideas without them.

******

Masalahnya, ada cara lain nak mantapkan idea kau yg critical tu. Manusia ada hati. Kalau hati dididik dengan elok, kau mesti jumpa jalan keluar selain ambil menda alah ni.

*****

Setiap orang adalah sangat berbeza. Ada banyak jenis perokok kat dunia ni. Bukan semua hisap atas alasan yang sama. Ada yang smoke untuk hilangkan mengantuk. Ada smoke untuk cari idea. Ada yang smoke pasal sekadar nak sosial. Ada smoke pasal suka suka. Tengok atas apa. Dan memang,smoke tu jadi macam pelincir lah,aku cakap. Tengok bergantung atas apa. Kalau social smoker,smoke suka suka nak seronok rasa best,memang lah senang stop. But,kalau untuk kerja? Nak hilangkan mengantuk semua? Extra superb susah beb.

*****


Jadi, kenapa mulakan? Oh ya I know, ayat klise. "Cuba je." Meh sini aku nak bagi tau apa perbezaan dadah dgn rokok mengikut perspektif non-critical-thinker macam aku ni.
Rokok, menda haram sama macam arak sebab ia memudaratkan, merosakkan kesihatan, merosakkan akal dan penyebab ketagihan.
Dadah, menda haram sama macam arak dan rokok sebab ia mendatangkan penyakit, mengkhayalkan dan merosakkan akal.
Sekarang, aku tanya kau. Instead of smoke, why don't you try DRUGS? Atau arak.

*****

I have tried so many times. Even when it comes to changing ciggs also may effect on the smoker minds. My whole family are smokers beb,except for my mom. Huh.


*****

Ahahhhh. Alasan ni tak tipikal?? Aku sendiri dikelilingi manusia-manusia seperti ini, ayah dan abang aku juga pernah ambil menda ni. Pakcik-pakcik aku juga pengambil tegar menda ni. Kawan-kawan aku? Tak payah cerita, boleh kira dgn jari je yg mana bersifat ustaz-ustaz. Ohhh my, kenapa aku tak merokok?????

*****

It would be better encouraged if any of you were a real heavy smoker,and managed to stop. Now that,is something that I would like to see,and I would like to follow. Honestly. So far,I've seen none. I only seen those to DIDNT smoke,but pretending that they know what smokers had gone through.


*****

Slowly quit. Itu penyebab abang aku berjaya haramkan rokok dari tangan dia. Abang aku heavy smoker, sampaikan aku rasa benci kat dia. Ya, lebih daripada benci aku kat rokok. Tapi sekarang, dia dah tak sentuh. HOW?? Hey manusia ni kalau ada niat baik nak berhenti buat perkara yg mendatangkan musibah, insyaAllah Allah akan permudahkan. Yang penting kau usaha. Jangan bunuh diri sendiri.


******


Memang. Selagi boleh elak,baik elak. Elak tu adalah untuk sebelum first smoke tu lagi. Baik kau cakap macam tu kat orang lain. Cakap dekat orang yang belum smoke lagi. Sekarang,aku memang dah start smoke,dan memang aku perlukan everyday for good things in daily life. Macam minyak pelincir. Kalau tak ada,memang blur gila. Sumpah,blur gila. The longest i skipped smoking was about two weeks,and those two weeks were not productive at all. Yes,even there are deaths around about smoking,the way human die always depends on ajal right? When it comes to smoking, it depends on how do they smoke. Did you ever know that? It is too general to hate all smokers without understanding,without going deeper through things happening around.


Macam confirm je akan sakit from smoke. Jangan nak yakin sangat penyakit datang dari rokok semata mata. Luaskan pemikiran tu. Sakit atau sihat tu semua boleh datang dari mana mana. Bukan sekadar merokok. Memang kajian kata macam macam,tapi,adakah memang CONFIRM yang seorang tu WAJIB kena penyakit kalau smoke? Come on. Just chill. We already know the risks. Well,the thing is,widen your mind first. Those who started smoking,just let themselves smoke to death. It depends. Not every single smoker WILL die due to the smoke. For instance,if its only about the case where majority of the lung cancer patients are smokers,but,is the majority of the smokers gained lung cancer? Not really. Those are two different things. Yes,it is a bad habit. Same goes to other bad habits as well.


*****

Kau ada otak logik yg sangat berguna. What can I say, Malaysian produced so many critical thinker like you. Critical thinker. Yes, I like that word. Alasan tipikal bila orang suruh kau berhenti ambil menda tu.

*****

Oh man. Bukak lah minda tu sikit. Tipikal cakap smokers tak guna,isu sekarang kau pernah tak sendiri merokok dan berjaya stop? Bukan orang sekeliling kau,but,yourself. Pernah? Aku dah bosan dengan alasan tipikal. Smoke,bazir duit apa benda semua. Memang lah ye,aku mengaku sangat sangat benda tu betul. Aku pun menyirap aku kena keluar duit RM10 tiap hari. Pastu,korang bagi alasan senang je,"stop je lah". Try to give something extraordinaire please. I need it. Not typical answers.

*****

You ask for something extraordinary? Like what? Datangkan 10 bekas perokok tegar supaya bagi ceramah pada kau? It would work out. Tapi apa yg dorang boleh cakap? The same typical answers you got from non-smokers. Believe me. I'm non-smoker, and I know how the smokers feel when it comes to quit. Aku nampak abang aku terseksa, aku nampak pakcik-pakcik aku merana nak berhenti merokok, I saw it all. Tapi utk heavy smoker macam kau yg juga critical thinker selain manusia yg dikurniakan Allah akal yg hebat dalam berdebat,

*****

Kau macam orang yang sekadar tengok bulan dari bumi,tapi dah cakap macam macam pasal bulan. Kau bukannya astronaut yang pergi ke bulan,tengok dekat dekat apa sbijik sbijik yang ada kat bulan tu,balik bumi balik,pastu cakap macam macam pasal bulan.


*****


What can I say? Haha. Okay aku haha kat situ bukan sebab lawak atau haha-yg-refer-kepada gelak-seorang-loser. Aku gelak sebab pepatah dia hebat gila.



At first, kau nasihat. By the end, kau ajak join venture smoking bersama. You own such stink community. You should know it.

Dia kata aku tak boleh anggap 'berhenti' tu senang gila macam buat keputusan utk tak nak korek hidung depan orang ramai.

Aku setuju. Berhenti itu susah. Macam belajar. Belajar kalau senang, bukan nama belajar. Bila buat benda susah, kau kena usaha. Itu je. Kau tak perlukan jawapan EXTRAORDINARY based on smokers yg dah berhenti punya experience. TAK PERLU. Kau cuma perlukan TYPICAL ANSWER yg sebenarnya jalan terbaik untuk kau ikut. USAHA.





Aku tak mampu berdebat panjang dengan critical thinker ataupun Transformers, aku cuma mampu doakan supaya kau hidup lebih panjang supaya sempat tahu apa erti penyesalan. *aku dah tgk KL Gangster, kena amek ayat dia haha*



Cuma yg aku nak semua heavy smokers di luar sana tahu, kau merokok, bukan masalah aku. Tapi ia jadi masalah aku bila aku terpaksa tanggung sakit dada, sesak nafas, bau busuk dan sakit mata disebabkan najis itu. Ya, aku adalah kanak-kanak yg tak mampu tanggung sakit sebab orang lain punya kerja.

Sama ada kau baca suratkhabar terbalik, broadband kau dah limit atau kau memang tak nak tahu. Hakikatnya, KAU BACA SINI SENDIRI.


Ok biar aku keluarkan isi penting.

Asap rokok yang dihidu oleh perokok atau mereka yang berada di sekelilingnya, akan memasuki rongga mulut dan hidung melalui kerongkong ke paru-paru. Kandungan asap rokok akan menyebabkan kerosakan tisu di sepanjang perjalanan di ruang ini. Ia boleh menyebabkan pelbagai penyakit di mulut, kerongkong, paru-paru dan barah. Asap akan melalui saluran pernafasan ke dalam paru-paru dan merosakkan saluran bronkus, menyebabkan bronkitis, penyakit di bahagian paru paru. Ia juga akan merosakkan pundi udara dalam paru-paru (alveoli) dan menyebabkan penyakit emfisima.

Asap rokok yang dihidu juga akan melalui saluran penghadaman dan pencernaan, yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit di bahagian esofagus, perut dan pankreas.

Racun dalam asap rokok yang larut air akan memasuki sistem saluran darah dan dibawa ke seluruh badan. Bahan nikotin, bukan saja memberi sifat ketagihan, malah menyebabkan saluran darah arteri menjadi sempit. Ia juga merosakkan dinding arteri dan akan memudaratkan organ berkaitan.

Kesan ini, dalam jangka panjang, akan menyebabkan simptom kebas pada kaki, jari, migrain, sakit kepala, pedih ulu hati, kekejangan otot kaki, serangan penyakit jantung dan sebagainya.

Racun rokok akhirnya disaring dalam buah pinggang dan dihapuskan dari badan melalui air kencing. Dalam proses ini pula, berlaku satu lagi keracunan hasil penguraian kimia asap rokok yang turut merosakkan buah pinggang. Racun dalam air kencing juga menyebabkan kerosakan pundi kencing.

Racun akibat merokok juga mempunyai kesan tindak balas terhadap ubat-ubatan. Secara umum diketahui merokok boleh menjejaskan fungsi beberapa kumpulan enzim di hati dan ada kalanya ia boleh memperhebatkan kesan sampingan sesuatu ubat itu.

Gila, rupanya semua ni isi penting. Patah balik ke jawapan kau yg tu, atas tu.

"My whole family are smokers beb,except for my mom. Huh."


Semoga mak kau panjang umur. Berhentilah, maksud aku. Berusahalah untuk berhenti. INGATLAH ORANG YG TERSAYANG. Aku tak tau nak guna ayat EXTRAORDINARY yg macam mana lagi nak bagi kau paham.







***aku bukan budak science yg tau setiap jenis perkataan2 ni.tapi aku tau dan aku yakin, semua ni benda busuk.dan aku benci benda busuk***

1 comment:

[muaz] said...

dia setuju point kau, aku pun setuju sesangat. but you're still pushing the same thought over and over again as if you're expecting him to say "aku dah berhenti :)" right here right now. now stop pushing already, please!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...