Instagram

Wednesday, January 11, 2012

Cerita Gempak yg Menyusahkan




Bila terjadinya kes tuduh-menuduh tanpa usul periksa, mungkin aku marah dan bengang, tapi boleh kawal. Tapi bila terjadinya kes buat cerita gempak, aku mula merasakan manusia2 perlu ada satu pistol laser.




Nk kertas mid term ambk kat ak


aku dah ambik lama dah pon..kau lambat.
ketaz tikahramlan kau amek tak??


Ambk


bawak esok


Kau dpt brp


tak banyak macam kau lahhhh
kau brapa?


Ko brp ak x bnyk mbe pon


kau bgtau ah kau nye dlu


56.6


oh


Ko brp


76 je..


Untung r kn ley bncng


bncang apa??


Eh xde pe r.......


baik kau cakap sebelum aku salah paham lepas tu laser kau..
cakap
bincang apa?


Laser r pape pon taniah ak doakn dpt A


aku memang pantang betul org cakap tak abes ni
dah ah
bye


Sorry


eh xpe aku xkesah...lg baik aku tak tau maksud kau apa kot...sebab dalam pikiran aku kau nk gtau untung la bleh bncang jawapan msa exam..ke?sebab aku ni memang su'uzzhon..


Alhamdulilla xtw tw r.k ko jgn nk mrh ak mdm pelik knp mostly jwpn korng sme mcm sme......that why ak ckp mcm 2....statisfied


kitorang tu sapa??macam sama??sebab mlm b4 exam kitorang buat latihan nak jawab esei...so no doubt lah kalau ayat sebijik2...ckp ng aku sapa yg madam kata korg tu...aku sendiri nak jumpa madam esok..
DAN tanpa tau citer sebena pun kau terus nak 'untungla boleh bincang'..
asar2 mcm ni nk wat ati aku panas...


Sbb 2 ak mls nk ckp ko phm x....
Bek ak xyh ckp


kalau malas nak cakap jgn nak 'untong la sangat'..


Lntk ko r papehal ak mntk maaf....
Assamualaikum


jijik.sumpa jijik.
wslm


Lpe, nk tw kte kat mne tngk final t....


aku xkesah la wei..nawaitu aku bukan utk compete ng sapa2...
aku doakan kau A,jgn risau sgt lah ea..
lgpon aku menyampah bila org asek tanya markah pastu ajak compete..
serius jijik....aku bukan manusia mcm tu...
sekurg2 nya aku tak cakap, tp aku buat..
drpd cakap...tp xbuat..
lg teruk


Da ak mntk maaf blaja bkn sbb exam ilmu mrn allah 2 yg btol



cukup la wei...jgn kau nk tambah dosa aku petang2 ni....klau kau blaja bukan sebab exam, jgn sibuk nak tau markah org lain..
assalamualaikum..


*krn
Waalaikumsalam






Lepas aku jumpa madam untuk tahu kedudukan sebenar kisah gempak ini, di mana ia boleh menjahanamkan carry marks aku serta result final exam aku, aku rasa begitu....."Kau ni sebenarnya budak tak matang umur 3 tahun yg berebut patung transformers ng kawan kau kan?"




Madam, saya nak pastikan sesuatu ni. Ada yg sebut-sebut kata kitorang kononnya berbincang masa mid term hari tu. And dia kata, madam cakap yg jawapan kitorang lebih kurang sama je. Macam meniru la kan.

Eh? Siapa cakap? Mana ada saya cakap?

Hm..?? Tapi, dia ada jumpa madam. Dia yg cakap macam tu. Budak kelas kitorang lah. Saya takut juga kalau madam ingat kitorang meniru. Takut jadi apa2 masa final nanti..tak berkat ke hapa ke..

EH? TAKDA2. Saya takda cakap macam tu pun. Awak tahu tak bukan saya yg tanda kertas midterm kelas awak? Encik Azmi yg tanda. Macam mana pulak saya nak tahu jawapan awak? Kalau saya tanda pun, saya takda masa nak compare jawapan semua student saya. Awak ada mengaku awak meniru ke masa saya mintak surat hari tu?

Eh tak. Saya tak mengaku pun.

Awak meniru ke?

Tak, saya tak meniru pun. Kalau ada peluang pun, tak mungkin nak meniru. Kawan-kawan saya buat soalan lain. Madam tengok ni, jawapan kitorang pun bukannya sama.

Ha, habis tu awak nak risau apa? Biarkan je la. Tapi, saya memang tak cakap apa2 pun pasal markah kamu.

Kalau macam tu madam, alhamdulillah sangat2. Saya risau jugak kalau cerita ni betul, tak berkat saya nak exam nanti.

Dah2. Takda cerita macam tu. Jangan risau. Saya dah halalkan ilmu saya bagi kat kamu.

Terima kasih madam. Madam doakan kitorang tau. Saya rsau jugak nak exam ni.

Saya doakan kamu, jangan risau. Saya ni lagi la risau sangat, student saya nak exam, saya yg risau. Buat solat hajat banyak-banyak ok. InsyaAllah boleh. Saya tengok markah kamu pun okay. Bagus, study lagi. Mana tak paham boleh datang jumpa saya. Kamu, Hanisah, Markah kamu pun okay dah ni. Boleh usaha lagi. InsyaAllah.

Thanks madam. Assalamualaikum.




Dan hanya Allah yg tahu macam mana lega punya hati aku dengar jawapan madam.
Baru aku tahu apa rasanya bila kena tuduh meniru. Rasa nak bakar je sapa yg tuduh tu. Ya, itulah rasanya.Tapi takpa. Memandangkan rasa lega dan bersyukur aku melebihi segalanya, aku anggap itu satu kesilapan teknikal yg datang dalam hidup aku.



Dan kepada kau yg dah berjaya buat tidur malam aku tak lena memikirkan dongeng hikayat mitos lagenda cerekarama yg kau buat ni, sungguh aku rasa nak lempang. Tapi bila memikirkan kau ialah manusia yg lemah, aku abaikan. Cuma aku doakan kau buat betul-betul untuk final ni dan dapat markah lagi tinggi dari aku supaya kau takda modal lagi untuk tuduh aku meniru. OKAY?

DAN, belajarlah kerana Allah, nescaya kau takkan ada rasa eager dan curious terhadap markah orang lain. PAHAM? Kau ustaz-ustaz, mesti kau lagi tau macam-macam dari aku. Dan, eloklah kiranya kau belajar daripada buang masa memikirkan kesusahan yg menimpa kau. TOLONGLAH belajar bersyukur supaya kau takkan mudah buat sesuatu yg tak diredhai Allah, dan perkara yg sia-sia contohnya, menuduh orang lain meniru. OKAY?

MAAF aku terpaksa berkeras dan berterus-terang, manusia ada hak, dan hak aku ialah membebaskan diri aku dari tuduhan tak berasas. Terima kasih atas tawaran atau cabaran untuk aku final nanti.


MURNIKAN NIAT KAU DULU, BELAJAR KERANA ALLAH SWT. BUKAN KERANA EXAM.

*lagipun kau yg ajar aku benda ni. Takkan kau dah lupa kan?*


ALHAMDULILLAH. Lebih tenang bahagia gembira sekarang.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...