Instagram

Thursday, July 12, 2012

Master Chef yg Comel. Ya.


Duduk di rumah sewa menjadikan aku seorang yang lebih talkative kuasa dua. Dengan kehadiran Fatin Farahin yg TIBA-TIBA jadi seorang yg kuat MEMBEBEL, serta ATIQAH ARIFFIN yang memang sedia ada memekak, dan lain-lain sahabat, menjadikan aku seorang yang confirm demam kalau tak bercakap.

Terima kasih. Semoga bait ini menjadi jannah kita semua dalam menempuh hidup sebagai tullab juga da'ie.. Haa gitu.



Okay. Let's proceed. Hari tu aku galak bukak blog Korean Cuisine sambil tengok-tengok resepi masakan Korea. Bermula dengan Ddeukbokgi, 'ddeuk' tu sticky rice gitu. Resepi senang je. Aku pun dah buat. Cuma kekecewaan di paras maksima bila homemade ddeuk yg aku buat tak jadi. Jadi hampes semata.






Ini dia rupa ddeukbokgi aku. :)

Yang bawah skali ni ialah DDEUK aku yg tak jadi. Huhuhhh!! Dia keras semacam, siap je ni, aku terus buang ddeuk tu dan hanya makan yg lain tu. Alahhh for the first try, it can be considered succeed la kan? ngehhhh3~~




Orait, next is ROLLED EGG!! :)







Benda ni aku pernah buat guna flat pan lepas tu telur tu semua jatuh tumpah2 kat atas dapur sebab flat pan aku macam senget. HHAHA...!!

Dan aku sebenarnya pelik napa rolled egg aku end up jadi bujur terlajak macam ni. Seharusnya dia lebih jitu di bahagian tengah dan agak gemuk dan gebu. Mungkinkah kerana terlebih kicap? Atau terlebih masak sebelum di'roll'kan? Hhihihi..Tapi sedap. Don't worry. First try is always the best kan?!

HAHAHA


So, literally, aku dah pandai masak. Akhirnya!! HAHAHAHA!!! :)
See??? Makcik2 pun tergugat tengok kehebatan aku memasak ni. Silalah amek nombor kalau nak saya jadi menantu yeahhhh~~ :)

Okay, tu je. Lepas ni aku akan lebih gigih dalam mempelajari bidang masakan. GITU.






---aku tak paham kenapa Faiz Khalid masuk Master Chef, dan dia tak tahu macam mana nak bukak tin..duhh---

2 comments:

mocha~ said...

awesomenya!! aku pun teringin nak rasa ddeukboki tu.. :D

Ika Kohana said...

datang sini..aku buat khas untuk kau :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...