Instagram

Sunday, March 3, 2013

#PrayForLahadDatu


You are not there yet to make any personal opinion or create any personal conclusion. Let they do their job, n we are here sitting comfortably praying hard for their safety to protect our country. 

Whoever our leaders are, just ignore that for awhile, this is not the matter of politics, who are right and who are wrong. Our brothers and sisters out there are facing terrified situation, whether the stories or the rumors are true or not, you are not the one who qualified to judge these and that. 

So, stop bubbling and sitting like ignorant in front of your facebook account, tweeting like there's no tomorrow, condemning that party, lower that other party, blaming everyone etc etc. 

Don't you feel guilty to sit in your comfortable chair, with coffee in your right hand and chocolate in your left hand, surrounded by the sounds of birds, and tweeting, updating status of condemning those people, and you, sitting like an extremely free man, while our brothers and sisters are screaming for justice, to free their land from the intruders...? 

Police force and ATM, may Allah's blessings with all of you, always. Lahad Datu bros and sistas, we are here praying for your safety. Be strong, and keep praying.



*aku paling annoying betul kalau semua benda nak bawak gaduh. Duhai, ni isu negara kot. Kenapa nak separate those things kepada politic issue pula? Bukankah patutnya inilah masa semua parti2 politik semua pakat berganding bahu, duduk musyawarah semeja, bincang cemana nak tangani isu pencerobohan kat Lahad Datu nun?

Ni tidak, dua dua sama je pakat tuduh sana tuduh sini, masalahnya setel pun tak lagi, dah gaduh tengok siapa naik PRU13 siapa janji dicapati, manifestasi murahan, kempen propa segala jadah lagi aktiviti2 yg tak berkaitan tapi dikaitkan dengan isu Lahad Datu.

Kemon la, siapa pun orang dalam parti itu dan parti ini yg ada kaitannya dengan Sultan Sulu or whatsoever those intruders, just stop it, stop arguing about those craps. Sementara nak bukak balik buku sejarah, nak selidik balik dari keturunan buyut Sultan Sulu or buyut or lineage keturunan yg bersangkut paut ke bau2 bacang ke hapa, polis dah 3 orang gugur, penduduk kat sana dah cedera2 bagai. Nak tunggu sampai seluruh Sabah kena jajah ke cane? 

Merdeka je katanya, minda masih kelas bawahan. Yang situ sibuk menuding yg sana, tak buat kerjalah, sorok informasilah, cakap banyaklah etctectec. Yang sana pulak sibuk berbalah nak masuklah nak keluarlah berundinglah berkempenlah. DUHAI. 

Letaklah diri uolls kat tempat Lahad Datu residents tu, tak ke uolls rasa nak lempang diri sendiri? 

PRAY. Aku tahu cakap lebih tak guna, sendiri ada mata hati, tengok, lihat, nilai. Apa je yg uolls ada sekarang? Senapang? Bilah? Pisau rembo? Ada benda tu pun boleh kena tembak jugak lah. Why not uolls sume doa banyak2? Doa supaya saudara2 Sabahan kita tu terlindung dari serangan or keganasan or kekacauan dari pihak penceroboh tu. Uolls tuduh sana sini pun bukannya uolls yg angkat senapang pi tembak sorang2 penceroboh tu. No. 

So, ANGKATLAH SENJATA YG PALING KUAT, doa, uolls. DOA. Nampak cliche je seruan ni kan? Tapi sendiri mau ingatlah, DOA TU SENJATA ORANG MUKMIN. Doa banyak2 supaya Allah lindungi saudara2 kita dari bencana, Amiin3. 

----peringatan ni untuk aku jugak yg kadang2 panas telinga panas hati dengan action sesetengah pihak. but on top of that, let us just pray, if that is the least thing that we can doe, for this meantime, let's pray. oh boleh juga selitkan dalam doa tu supaya Malaysia ni kekal aman damai sejahtera dengan pemimpin yg adil, regardless whoever our future leader, as long as Malaysia kekal aman. inshaAllah. Amiin amiiin amiin!!---

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...