Instagram

Tuesday, March 12, 2013

STAFF ONLY!!!

"Em..ini bahagian solat lelaki ye. Untuk sesiapa yg baru datang ni kan. That's why la they put this tirai. Lagipun ni untuk staff je.You all kan ada faculty you all sendiri kan, so if you nak rehat-rehat, go to your faculty la, you boleh rehat kat sana. Because I'm a lecturer, sometimes I kena berebut pula dgn students utk solat, so dah buang masa I, I nak kena mengajar, kan."

--muka pelik--

3 minutes later..depan cermin, 3 orang budak sedang membelek muka comel, sebelum nak ke kelas..

"Ey kalau you nak duduk2 takpe je. I just menyampaikan je la, apa yg betul, kan. So ini just nak bagitahu you je la. Surau ni tk staff only. They put this tirai untuk pisahkan bahagian untuk staff lelaki. Then if you all duduk2 sini, staff laki tak nak masuk la."


"Lagipun kat toilet tu dah ada tulis STAFF ONLY kan."

--silent--

Dan beliau bersolat. 5 minutes before, she did claimed that she's actually from upm so, in upm MAYBE they provide separate musolla, for students, staffs, and lecturers, MAYBE. Unlike usim, there are musollas in every buildings, and we pray and we perform our solah together. Because we are brothers and sisters regardless that lady have a PhD or that lady have a Masters or that guy is one of the dean, or that man is the security staff. Yes, we perform a solah together.

SO...


"I nak bagitahu je ni, you all baru datang ye? Ni surau utk staff tau, ada surau kat faculty you kan, so you boleh solat kat sana. They put this (refer to tirai) sebab bhgian ni utk staff lelaki. You solatlah dulu, then next time you solat kat faculty you okay."

Keluar dari pintu musolla, there might be a group of muslimah that are on their way to enter the musolla.

Again, in addition, someone was wearing her sandals that she used to take her wudhu' before, and she started it, again,

"I ni lecturer tau, I nak mengajar, so I personally bring my own telekung n sandals so I won't be late, tapi ini memang menguji kesabaran I betul. Dah terang tulis kat toilet tu, STAFF ONLY, so that means the toilet and surau ni untuk staff tau. I dah lambat nak ke kelas ni, and ini memang menguji kesabaran I la."


And she repeat it over and over again, while the others, we, the students, looking at each other and smile.



[She's from outside usim, so she doesn't know] -husnuzzhon



This was happened in PUSAT KOMERSIL where EVERYONE, regardless LECTURERS, STAFFS, STUDENTS, SECURITY GUARDS, PARENTS, GUESTS, and each of everyone in USIM, come all the way to do their work, to do printing, to buy foods, to submit forms, to apply for an LI, and even to PERFORM A SOLAH. 

This is our university so WE HAVE RIGHTS. If you say that the musolla is just for STAFF ONLY, then you have no reasons to perform a solah there, because you're not usim's staff, you're just a lecturer from outside. 

AND YET, WHERE'S IN THE WORLD THAT YOU SEE THE "STAFF ONLY" SIGNS??????




If you mean the one in the picture BELOW, 

STAF SAHAJA di atas refers to pembantu2 kebersihan menyimpan barang2 mereka seperti, penyapu, mop lantai, sabun2, baldi etc etc etc. And that STAFF refers to our beloved aunties yg berpeluh setiap pagi untuk membersihkan Pusat Komersil. Lagipun, bawah sign STAF SAHAJA tu ada sign untuk OKU kot, why don't you enter that "STAFF ONLY TOILET" instead of the one beside it [the real toilet where got no signs of STAFF ONLY]



***aku tak heran pun beliau nak claim beliau lecturer or whatsoever, but then, before you claim that THIS MUSOLLA IS ONLY FOR STAFF, please rethink. Rumah Allah ni untuk semua umat Islam, okay. Tolonglah, kekecewaan lepas dengar kenyataan yg "THIS MUSOLLA IS FOR STAFF ONLY" tu macam kekecewaan bila mak nangis depan mata sebab tercakap 'ah'. Dia punya kecewa tu lain macam. 

Nak menghadap Allah pun kena fikir level jugak ke? That musolla is for you, the student. And that musolla is for us, the staff. And that musolla, the huge one, the shiny one, the most expensive one, is for the lecturers who had their PhD. 

Ini mengarut, okay. Depan Allah, kau, aku, dia, beliau, mereka, sama je. Level tu is nothing kalau dah sama-sama sujud menghadap Allah. NOTHING, makcik. NOTHING. In fact, yang Allah pandang cuma amalan kita. 


Aku bukan nak cakap besar bagi pihak student, just to reveal the truth. If it's not because of the students, tak terimarahlah musolla kecik tu dgn solat berjemaah. And I totally understand that usim's staff is busy with their work to manage the students matter, so they will perform their solah in turn. So, they didn't get the chance to perform a solah in jemaah. That's okay. Kebanyakan student muslimah yg menumpang solat kat musolla kecik ni, akan berjemaah if kelas dorang start lambat. Yang start awal or yg tak sempat tu solat sendiri. Pernah sekali, lepas pihak PK letak tirai tu last 2 weeks, ada 1 geng dah ready nak solat jemaah, meanwhile, geng sebelah tirai sana pun nak solat jemaah, and alhamdulillah, we manage to perform our solah together, berjemaah, malah lebih ramai dari biasa, penuh 1 musolla, semua berjemaah, angkat tangan aminkan doa sama2, in fact, one of the makmumah is a lecturer. AND OF COURSE SHE'S USIM'S  LECTURER. 


So, apa yg aku nak ketengahkan kat sini, benda lain, tempat lain, take it, nak amik jadi hak milik staf or whatsoever, take it, BUT NOT OUR MUSOLLA. 

Pusat Komersil ada sediakan satu ruangan untuk student kaki belajar, yakni SUDUT PEMBELAJARAN 24 JAM, lebih kurang gitu namanya, then, kalau dah malam-malam tu agaknya nak kena berjalan juga ke musolla fac ke baru boleh solat? 

PK is ours, so the musolla. So, don't take it from us. We're welcoming you to usim, to PK, to perform a solah with us, but to claim that the musolla is yours, is staff's, we wouldn't allow that to happen. 


BECAUSE, at the first place, there's not a single sign that show the musolla is just for staff, AND musolla is a place where we gather, make the ukhuwwah getting stronger among us. In fact, bila lagi nak rapatkan silah antara tok guru dgn anak murid? duh.


**aku akan tetap taat pergi solat kat musolla situ, bila-bila masa yg aku nak**

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...